Oyun

Microsoft-Activision Anlaşmasında FTC Davasının Düşmesi: Oyunseverler İçin Anlamı

[ad_1]
ABD Federal Ticaret Komisyonu, Microsoft’un oyun yayıncısı Activision Blizzard’ı 69 milyar dolarlık satın alımına yönelik dava dosyasını geri çekmeyi planladığını bildiriyor. Bu adım, Xbox üreticisini anlaşmayı tamamlamaya bir adım daha yaklaştıracak.

Reuters’in bir raporuna göre, FTC Sekreteri April Tabor, 2 Ağustos’ta ajansın idari hukuk yargıcı önünde görülecek olan dava için perşembe günü bir tutuklama emri çıkardı. Bu, FTC’nin idari hukuk sürecinin tamamlanmasından önce Microsoft-Activision anlaşmasının geçici olarak durdurulmasına yönelik federal mahkemede yaptığı itirazın bir hafta sonrasında gerçekleşiyor.

Microsoft, Activision’ı satın almayı ilk olarak Ocak 2022’de açıklamıştı. Anlaşmanın tamamlanması, Xbox üreticisini rakip Sony’nin hemen arkasında yer alan en büyük üç video oyun yayıncısından biri haline getirecek. Activision Blizzard, Microsoft’un oyun kataloğuna önemli bir ivme kazandıracak olan Call of Duty, Candy Crush ve Overwatch gibi önemli markalara sahip olan en büyük üçüncü taraf yayıncılardan biridir.

Microsoft’un Activision ile olan anlaşmasını finalleştirmek için 18 Ekim’e kadar süresi bulunuyor. İki şirket, başlangıçta 18 Temmuz olan tarihi Ekim’e kadar uzatmış ve düzenleyicilerden onay almak için daha fazla zaman sağlamıştır. Anlaşma tamamlanmazsa, Microsoft’un Activision’a ödemesi gereken bir sonlandırma veya “ayrılma” ücreti bulunmaktadır. Ücret şu anda 3 milyar dolar ancak 29 Ağustos’ta 3.5 milyar dolara yükseliyor ve anlaşma 15 Eylül’e kadar tamamlanmazsa 4.5 milyar dolara çıkıyor. Microsoft Başkanı Brad Smith, şirketlerin “bu anlaşmayı tamamlama konusunda güvenli olduğunu” belirterek çarşamba günü bir tweet attı.

Microsoft, birkaç birleşme ile ilgili savaşı kazanmış olsa da, hala aşması gereken engeller bulunuyor. İşte anlaşma hakkında bilmeniz gerekenler ve oyunseverler için ne anlama geldiği.

Anlaşmayı onaylayacak olan kim kaldı?

Microsoft hala İngiliz düzenleyicileri ikna etmek zorunda. Nisan ayında, İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar Kurumu, 69 milyar dolarlık anlaşmayı, oyunseverler için yüksek fiyatlar ve daha az seçeneklerle sonuçlanacağı gerekçesiyle engelledi.

Microsoft’un bu karara yönelik itirazı, CMA’nın “bulut oyun hizmetlerinde pazar payı verilerini hesaplama ve değerlendirme sürecinde temel hatalar yaptığını” söylüyor. CMA, anlaşmanın yeniden değerlendirilmesini yapacak ve 7 Ağustos haftası bir karar verecek.

ABD’de FTC, video oyun sektöründeki rekabete zarar vereceği gerekçesiyle anlaşmaya karşı çıkıyor. Ancak şu ana kadar çabaları başarılı olmadı.

Bu ayın başlarında, bir federal yargıç anlaşmayı askıya alacak bir ön ihtiyati tedbir kararı vermekten kaçındı. FTC, ayrı bir iç hukuk yargılama süreci sonuçlanana kadar birleşmeyi geçici olarak durdurma girişiminde bulunuyordu. Şimdi FTC, iç yargılama sürecini durdurmayı planlıyor. FTC, federal bir yargıcın bir ön tedbiri reddettiği durumlarda genellikle anlaşmalara karşı çıkmasını bırakmıştır.

Microsoft, anlaşmanın video oyun sektöründe rekabet eksikliği yaratmayacağını sürekli olarak reddetti. Şirket zaten AB, Çin, Japonya ve diğer büyük ülkelerden onay aldı.

Bu anlaşma oyunseverler için ne anlama geliyor?

Xbox Game Pass aboneleri için birleşme, Activision Blizzard’ın oyun kataloğunun hizmete dahil edileceği anlamına gelir, büyük olasılıkla Bethesda’nın oyunları Microsoft tarafından 2020’de satın alındığında olduğu gibi.

Xbox yerine Sony PlayStation veya Nintendo Switch konsolu kullanan oyunseverlerin nasıl etkileneceği daha az net. Anlaşma karşıtları, Microsoft’un Activision tarafından geliştirilen gelecekteki oyunları rakip konsollarda kullanılamaz hale getirebileceğinden endişe duyuyor. (Microsoft bunu Bethesda tarafından geliştirilen oyunlar için yaptı.) Bu özellikle Call of Duty gibi büyük bir Activision başlığı için endişe vericidir.

Microsoft zaten Call of Duty oyunlarını konsollarına getirmek için Nintendo ile 10 yıllık bir anlaşmaya varmıştı, ancak Sony’nin geçen yıl benzer bir anlaşmayı reddettiği bildirildi.

Sony, satın almayı hala karşı ve Endüstriyel Düzenleyicilere endişelerini bildiren belgeler sundu. Pazar günü Xbox patronu Phil Spencer, Microsoft ve Sony’nin Call of Duty’yi PlayStation platformunda tutmak için 10 yıllık “bağlayıcı bir anlaşmaya” vardığını söyledi. Yeni düzenlemenin geçen yıl Microsoft’un Sony’ye sunduğundan farklı olup olmadığı belirsiz.

Microsoft, bu gibi anlaşmaları rakipleriyle yaparak düzenleyicilere video oyun sektöründe rekabet eksikliği olmayacağını göstermeye çalışıyor.
[ad_1]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir